Download PDF Cinta High Class Author Fatimah Syarha Mohd Noordin – serv3.3pub.co.uk

Download PDF  Cinta High Class Author Fatimah Syarha Mohd Noordin – serv3.3pub.co.uk [Reading] ➷ Cinta High Class Author Fatimah Syarha Mohd Noordin – Serv3.3pub.co.uk Cinta High Class bukan eksklusif milik sesiapa Cinta High Class berhak dimiliki oleh kita semua Jangan tunggu esok Hari ini juga kita dan si dia meti mencintai secara High Class Jangan lupa bantu si d Cinta High Class bukan eksklusif milik sesiapa Cinta High Class berhak dimiliki oleh kita semua Jangan tunggu esok Hari ini juga kita dan si dia meti mencintai secara High Class Jangan lupa bantu si dia agar mampu mencintai secara High Class juga.


10 thoughts on “Cinta High Class

  1. anahashim anahashim says:

    Assalamualaikum wbtAlhamdulillah akhirnya Berjaya juga menghabiskan novelet tarbiah yang pertama yang di karang oleh DrFarhan Hadi yang bertajuk Cintaku Kerana AgamaMuBait bait katapetikan yang memberi kesan kepada pembaca ketika membacanovelet Tarbiah ini“Ya Allah jika benar dia untukkukuatkan sayapku untuk terbang kepadanyaKuatkan dirinya mempertahankan keindahan yang terpeliharaya Allah jika benar dia untukku sampaikan aku padanya”ms 36“Ya mata menilai kecantikan pada rupaAkal menilai pada fikiranNafsu menilai pada akhlak dan budi pekerti”ms 42Daripada Abdullah Ibnu Amr ra rasulullah saw bersabda “ janganlah kamu menikahi seorang wanita kerana kecantikannya kerana kecantikan itu merosakkannyaJanganlah kamu menikahi seseorang wanita kerana hartanya keran mungkin harta itu membuatkannya melampaui batas tetapi nikahilah wanita ini kerana agamnya seorang budak wanita yang sumbing lagi hitam tetapi beragama adalah lebih utama” riwayat ibnu majah ms 43Pesanan nabi kepada al Mughirah bin syu’bah “lihatlah terlebih dahulu wanita itu kerana sesungguhnya hal itu dapat merukunkan kalian berdua”HR at tirmizi dan An nasa’iems 45Ilmu mengangkat darjat seseorangberuntunglah mereka yang menfokuskan usia remaja untuk mendalami aktiviti aktiviti keilmuanms 46Hasan al banna berpesan di dalam hadits al thulasa’”walaupun seorang lelaki atau wanita mendampingi pasangannya dua puluh tahun sekalipun tetap ia tidak akan mengenalinyaini kerana ia akan cuba menyembunyikan keaibannyazahir dan batinSelepas berkahwin barulah keaiban tersembunyi itu akan terserlahterlihatlah riak dan kefasikannya seperti pepatah Arab setiap bekas yang penuh melelehkan airnya” ms 51 Seorang ayah yang memuliakan isterinya akan tampak berwibawa di mata seorang anakms 67Ya Allah perjalanan sukarku dalam usaha menjadi soleh akhirnya menemui jalan semudah ini untuk menemui si solehahkums 69Rasulullah saw “Rahsiakan pertunangan dan iklankan maklumkan perkahwinan”hadis Riwayat Ahmadms 72Betapa indah istikharah hingga Allah menunjukku arahBetapa ajaib doa sehingga usahaku tidak sia siaBetapa berkat restu ibu bapa sehingga ketenangan menyeruak di dadaBetapa manis keihlasan sehingga Allah menjadi temanms 81Pesan nabi”Mintalah fatwa dari hatimu”ms 88Suatu hari amirul Mukminin sayidina Umar al Khattab ra hendak menilai seorang lelaki yang dating kepada beliau untuk memohon jawatan di dalam pemerintahanSayidina Umar ra mengarahkan agar lelaki itu membawa seseorang yang mengenali dirinyaLalu Sayidina Umar ra bertanya kepada lelaki itu ”Adakah kamu mengenalinya?” “Ya” “ Adakah kamu berjiran dengannya dan mengetahui keadaan sebenar tentang dirinya? “tidak” “adakah kamu pernah musafir dengannya sehingga kamu tahu perangai dan akhlaknya?” “tidak” “adakah kamu pernah berurusan dengannya sehinggakan kamu tahu bahawa dia seorang yang takut dengan harta yang haram?” “tidak” Adakah kamu mengenalinya hanya ketika menunaikan solat di masjid? “ ya”“kalau begitu pergilah kamu dari siniKamu bukanlah orang yang mengenalinya dan tidak boleh memberikan maklumat tepat mengenainya”ms 94 95Apabila meletakkan Allah swt sebagai pengawas kehidupanpersepsi terhadap cinta bukan persepsi orang kebanyakanjika mengambil nafsu sebagai Tuhan jadilah cinta ingin bermaksiat sentiasaaku tidak menyesali memiliki nafsusuatu amanah agar taatkan Allahms 98Pesan syidina umar ra “Dalamilah ilmu agama sebelum kalian menjadi pemimpin”ms 98Solehah bertemu yang solehyang cerdik bertemu yang bijakyang taat bertemu yang setiams 103Sabda Rasulullah saw “barangsiapa diberi kurnia isteri yang solehah oleh allah swt maka sesungguhnya Allah telah menolongnya atas separuh agamanya maka bertakwalah untuk melengkapi yang separuh lagi”hadis riwayat al hakimSabda Nabi”mahukah kamu aku beritahu dari hal sebaik baik barang yang perlu disimpan oleh seorang lelaki?Iaitu isteri yang solehahjika suami melihat kepadanya dia akan gembirajika suaminya menyuruh sesuatu dia akan taati dan jika suaminya tiada dirumah dia akan menjaga harta suaminya dan memlihara kehormatan dirinya”riwayat ibnu Majahms 123Buku karya cahyadi Takaryawan Di jalan dakwah aku menikahAgar cinta menghiasi rumah tangga kitaPernik pernik rumah tangga IslamiDi jalan dakwah kugapai sakinahIzinkan aku meminangmums139setianya rasulullah kepada khadijah setianya Ali kepada Fatimah setianya Usman kepada Ruayyah dan adiknya Ummu Kalthum setianya Abu al ash kepada zainabms 142mampu bermujahadah melawan nafsu mampu mengambil sesuatu yang asal disisi syarakbukan rukhsahmampu mencontohi nabi yang setia dengan isteri pertamamampu bersama sama kesusahan seorang isteri dalam mendidik anak anak kecilmampu mengekalkan cinta dengan kekasih pertama hingga keakhirnyamampu menolak sesetangah keinginan tanpa alas an yang benarms 145kata kata ibnul ayyim al jauziyah”fitrah cinta sebenarnya cenderung hanya pada seorang kekasih”ms 146daripada abu hurairah ra Rasulullah saw bersabda”barangsiap yang memiliki dua isteri lalu ia condong kepada isteri yang dicintaimaka dia akan dating di hari akhirat dengan separuh badannya condong”hadis riwayat abu daudtirmizinasa’Iibnu majahdarimi dan ahmadms 149Dryuuf Al ardhawi dalam buknya Markazul Mar’ah fil hayatil islamiyah halaman 118”Para gerakan kristian dan orientalis menjadikan topic poligami seakan akan ia adalah syiar daripada syiar syiar islam ataupun wajib daripada kewajipan islam atau sekurang2nya galakan daripada galakan2 islamIni adalah sesat lagi meneyesatkanAsal yang mendominasi dalam perkahwinan Muslim ialah berkahwin satu yang mana isterinya menjadi penenang dirinya pelembut hati pengurus rumah tangga tempat menyimpan rahsiadengan itu terbinalah atas keduanya ketenangan kasih saying dan kerahmatan yang menjadi teras kehidupan perkahwinan dalam pandangan al uranms 152Islam tidak melarang perancang keluargatanzhimul usrah islam Cuma menegah sengaja mengehadkan jumlah ahli keluargatahdidul usrah ms 155 156Kata seorang ulama” janganlah kamu mendidik anak anakmu seperti cara kamu dididik dahulu kerana zaman kamu membesar tidak sama dengan zaman anak anakmu membesar”ms 158Formual paling berkesan untuk mendidik anak ialah bermula dengan memilih ibu yang terbaik untuknyams 160Ulama berkata’proses mendidik anak bukanlah bermula daripada anak ini dilahirkanIa sebenarnya bermula daripada proses memilih ibu yang beriman untuk anak inims 161Sayidina Umar menyatakan bahawa hak anak iaitu meilih ibu yang baik memberikan nama yang baik dan mengajarnya Al uranms 161Jika kamu tidak dapat membuatkan kedua dua orang tuamu bahagia janganlah kamu membuatkan mereka menangis kerana kamums 162Saiyidina ali ra berkata” ilmu itu lebih nbaik daripada hartailmu menjaga engkau dan engkau menjaga hartailmu itu menghukum dan harta itu terhukumharta itu kurang apabila dibelanjakan tetapi ilmu itu bertambah apabila dibelanjakanms 179Daripda ibnu mas’ud ra “jangan ada perasaan iri hati melainkan kepada dua keadaan;pertama keadaan orang yang dikurniakan Allah harta benda serta menjadikan nya menguasai dirinya menghabiskan hartanya itu pada perkara kebajikan yang sebenar benarnya; dan keduakeadaa orang yang dikurniakan Allah imu penegtahuan agamalalu ia beramal dengannya dan menyebarkannya”Riwayat BukhariMuslim dan Tirmizims 181Think like a man act like a ladyms 184“tiga kunci kebahagiaan seorang lelaki;pertama adalah isteri solehah yang jika dipandang membuatmu semakin saying dan jika kamu pergi membuatmu berasa aman kerana dia mampu menjaga kehormatan dirinya dana hartamu kenderaan yang baik yang boleh menghantar ke mana kamu pergi dan rumah yang lapang damai dan penuh kasih saying”hadis Riwayat Abu Dawudms 190Keberkatan itu adalah apabila kita Berjaya mengawal keinginan kita”ms 194Dari Abdurrahman bin auf ra rasulullah saw bersabda” Jika seseorang perempuan mengerjakan solat yang lima puasa di bulan Ramadhan memelihara kehormatannya dan taat kepada suaminya maka akan dikatakan kepadanya masuklah ke dalam syurga dari pintu mana sahaja engkau suka”hadis Riwayat Ahmad dan thabranims 198“apabila seseorang isteri meninggal dunia dan suaminya redha kepadanya maka dia akan masuk syurga”Riwayat Tirmizi dan Ibnu Majahms 199


  2. Nusrah Nusrah says:

    Alhamdulillah it takes almost three weeks to finish it Seperti biasa karya ustazah fatimah syarhah lazimnya mempunyai sumber sumber rujukan autoriti Saya kira buku ini menjawab persoalan seputar ikhtilat masalah cinta adab ketika tempoh pertunangan dan sedikit rencah dalam mendirikan rumah tangga ani'ah Syumaila Doktor as Solihul Muslih Cukup terkesan dengan kata kata ania'ah pada novelet yang kedua Saya ingin memberi mesej kepada kaum lelaki bahawa betapa ramai wanita mengimpikan mereka menjadi lelaki sejati takut kepada Ilahi Pilihlah cara yang diredhai bukan mengurat sesuka hatiSaya ingin memberi kepada kaum wanita betapa ramai lelaki tidak keruan dengan pesonanya Maka bantulah lelaki dengan tidak melayan kecuali atas dasar urusan ms 327 328Ketika tempoh merisik betapa indah Islam mengetengahkan kaedah merisik melalui orang tengah serta memuliakan peranan wali Hikmahnya lebih beradab apabila melalui orang tengah dan ayah yang bertindak sebagai wali merasa dimuliakanKetika tempoh pertunangan bisa sahaja si adam merisik perkhabaran si hawa melalui ibu bapa nya Jika ingin berurusan muliakan khidmat orang tengah sebagai pemudah cara Hikmahnya di sini ikhtilat lebih terjaga pintu pintu fitnah yang syaitan cuma tunggu masa membukanya lebih tertutup kemas dan ukhuwah antara keluarga dapat dieratkan dengan cara yang lebih bersyariatCiri ciri orang tengah juga ada disebutkan secara tidak langsung di dalamnya Antaranya orang tengah yang aman dari fitnah dan punya tsiah Kedua duanya bermaksud orang tengah itu seeloknya eloknya telah berkahwin dan kita punya kepercayaan yang tinggi pada agama dan akhlaknya serta sebarang perkhabaran yang dibawanya adalah benar dan dipercayaiRindu? Mustahil tidak rindu kita ini manusia yang punya fitrah sedemikian Kita bukannya malaikat Bezanya bila mengikut syariat ia menjadi terurus bila kita kuatkan dengan zikrullah dan mujahadah Bukannya mesej telefon atau memilih mana mana jalan jalan fitnah yang boleh melepaskan rindu Makanya RM22 adalah sangat berbaloi untuk novel ilmiah dan membangun jiwa seperti ini


  3. Syamil A Samad Syamil A Samad says:

    Memberikannya lima bintang saya kira adalah satu penghargaan yang terbaik Buku ini sarat dengan ilmu dan manfaat yang tiada ternilai Boleh menjadi rujukan yang baik untuk mereka yang baru memulakan alam percintaan berlainan jantina sehinggalah mereka yang sedang melayari alam rumahtangga Enak dibaca Mudah dihadam dan menenangkan Isinya penuh dengan suruhan untuk menuju redha Allah tetapi tidak diungkap dalam keadaan memaksa Semuanya menjurus kepada tepuk dada tanya iman Sekiranya berasa baik untuk diikut maka ikutlah sekiranya tidak mahu mengikut perkara yang baik maka tinggalkanlah dan rasailah sendiri bahana dan kesan yang bakal menimpa Menekankan setiap manusia punya hak untuk mempunyai fatwa hati sendiri Sekiranya ada yang menempelak janganlah mudah melenting kerana kita juga harus menghormati fatwa hati orang lain Sentiasa bersifat mudah dan memudahkan orang lain Sekiranya tidak mahu memudahkan janganlah menyusahkanBuku ini juga memberi gambaran jelas bagaimana pendapat Islam berkenaan poligami Ia sangat jelas dan saya kira wajib untuk semua yang bergelar lelaki dan perempuan untuk memahaminya Setiap manusia mempunyai hak masing masing dan ia perlu diperjuangkan supaya seiring dengan redha Allah Terlalu banyak ilmu didalam buku ini dan ia memang bermanfaat Bacalah dan rasai sendiri kenikmatannya Buku seperti ini tidak rugi untuk menguliti


  4. Fira Fira says:

    novel yg sgt bagus tips sebelum perkahwinan selepas perkahwinan mcm2 lg tips yg dikongsikanterima kasih bt kak ha suami utk penghasilan novel berbentuk motivasi beginibintang yg aku beri tu bkn sebab novel ni tak bagus tak ia terlalu bagus sehingga wataknya terlalu sempurna sebagai manusia biasa maksum lah senang cakap jadi aku rasa sedikit spoiler disitu tak salah mencipta watak atau ceritakan watak sendiri? sebegitu tetapi bg org yg byk kekurangan mcm aku ni tetiba je rasa novel ni bukan utk org2 macam aku ia lebih sesuai utk org yg belajar di sekolah2 agama maahad tahfiz sbb watak aniah itu sendiri telah dididik sedari dia sekolah aku ni sekolah pn sekolah kebangsaan aje kot jd paham2 ajelah perbezaan sosial itu bagaimanadan bagi aku novel ini tak mampu menandingi novel Tautan Hati pun


  5. Ain_j Ain_j says:

    Buku ini dua dalam satu Meaning ade dua novel dalam satu buku Satu penulisan dr Farhan Hadi dan satu lagi Fatimah Syarha Tahniah kepada penulis satu buku yang berjaya membuka mata hati saya tentang pandangan cinta Masih ramai diluar yang tercari cari cinta Cinta ada di depan mata cinta ada di mana mana cuma kita sendiri kena usaha untuk mencari cinta itu Dimana? siapa? Dialah cinta agung kepada yang menciptakan rasa cinta ini cinta highclassKarangan yang banyak mencarik hati untuk muhasabah diri dengan dosa yang telah dilakukan Namun saya bukan seorang yang gemarkan ayat terlalu bersastera so bila ada ayat2 sastera puisi saya lebih suka skipOverall Tahniah


  6. Faqihah Salleh Faqihah Salleh says:

    This book is AMAZING Untuk orang yang macam saya hard to be friendly with religious books buku ni memang sesuai sangat sebab ianya sangat santai tapi sarat dengan nasihat dan tunjuk ajar Banyak perkara yang boleh dipelajari daripada buku ni tentang cinta Apa apa cinta dalam dunia ni perlu berpaksikan cinta kerana Allah the Almighty A must have book for teenagers adult for both boys and girls


  7. Azri Hisam Azri Hisam says:

    alhamdulillah selesai bacasatu buku yg sesuai bagi mereka yg mencari indikator bagi menentukan tahap keyakinan utk berkahwindua sedikit kebosanan apabila perkara yg disebutkan seumpama sama dengan buku yg sebelumnya seperti; kekasihku selepas Allah dan Rasultiga high class itu mujahadahkata kunci mudah tapi aku bukan malaikat haha


  8. Nabihah Norisham Nabihah Norisham says:

    Buku ini aku baca sebelum tidur Yea Ia kadang hingga terbawa ke mimpi dan buat aku tersenyum sebelum lena 'Cinta High Class' dari si isteri benar benar buat aku ingin jadi sepertinya 'Cintaku Kerana Agamamu' pula dari sang suami bernada lebih serius dan tegas


  9. Salihah Alias Salihah Alias says:

    hu3jatuh cinta dengan watak dalam novel niedr Muslih dan a'niahno poligami just monogamisetiap isteri ada hak memilih sama ada untuk dimadukan ataupon tidakso tambahkan pengetahuan tentang wanita supaya rasa tidak ditindas


  10. Amiera Shahrir Amiera Shahrir says:

    awesome xbaca rugi hahahmengajar kita untuk berubah menjadi lebih baik sila bacasila baca


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *