Read ✓ Kekasih Halal By Orkid Edyliyne – serv3.3pub.co.uk

Read ✓ Kekasih Halal By Orkid Edyliyne – serv3.3pub.co.uk [KINDLE] ❀ Kekasih Halal Author Orkid Edyliyne – Serv3.3pub.co.uk Lutfa Shirin Mawar Seorang gadis yang gemar mencari konklusi untuk permasalahannya dengan berfikir dan terus berfikir Dia tahu dia perlu membuang rasa cintanya buat lelaki yang pernah dia tunggu satu Lutfa Shirin Mawar Seorang gadis yang gemar mencari konklusi untuk permasalahannya dengan berfikir dan terus berfikir Dia tahu dia perlu membuang rasa cintanya buat lelaki yang pernah dia tunggu satu masa dulu Dan dalam sanggup ataupun tidak kakinya sudah terikat dengan sebuah pernikahan walaupun baginya terlampau awal untuk dia bergelar seorang isteri“Mama awak kata kalau awak nak keluar dengan saya maknanya awak setuju nak tunang dengan saya Cuti semester nanti kita kahwin”Lutfa memanglah tak nak Feroz Tapi seperti apa yang orang kata tak kenal maka tak cinta tak mengerti maknanya sebuah cinta maka tak adalah pula rasa sayang Membina rumah tangga atas dasar tuntutan keluarga membuatkan Lutfa jatuh cinta kepada suami sendiri Cuma Lutfa tidak membuka mulut memberitahu dia sudah berkahwin Orang bertanya pun dia senyum Kan dah letak status Married kat Facebook tuJadi bila orang lain nampak Lutfa bersama Feroz suami Lutfalah tu tanggapan mereka adalah Lutfa bercinta sahaja dengan Feroz Kadang ada ke sana ke sini bersama Bila ada nampak Lutfa tidur rumah Feroz mulalah kata Lutfa perempuan begitu perempuan begini Lutfa pula bukan jenisnya buka mulut bercerita Sebab kawan baik Lutfa dah jadi tukang cerita Lutfa dan Feroz Kekasih Halal Suami isteriTapi kalau orang dah tak percaya Sungguh Lutfa begitu mencintai suami yang begitu penyayang yang menepati semua ciri ciri lelaki yang dia pernah idam idamkan Namun ada satu perkara yang dia tidak tahuKecurangan si suami dalam dia tidak sedarJuga ada lelaki lain yang menyimpan rasa hati untuknya Siapa Johan dalam hatinya.


10 thoughts on “Kekasih Halal

  1. Harnani Husin Harnani Husin says:

    Buku ni adalah antara 'FAV' saya karya ke tiga dari penulis OE Antara tiga buah buku diayang ni paling saya sukaLutfa Shirin Mawar gadis yang tak banyak cakap suka bercakap menggunakan fikiran maknanya diluahkan perasahan dalam diri dia ja tanpa keluar dari mulut Taat pada keluarga belajar jauh dari keluarga dan menerima cadangan keluarga untuk berkahwin awal supaya ada yang akan menjaganya bila belajar jauh dari keluarga dan kebetulannya pasangan yang dipilih sama tempat belajar dengan dia cuma bidang yang berlainanDan dia menerima untuk gembirakan hati mamanya Pasangannya pun anak kawan mamanya sendiri merangkap jiran lama mereka duluBila dah kawinLutfa ni masih malau malu dengan si suami Tapi secara perlahan dia belajar untuk menerima Dia jatuh hati pada si suami sebab layanan suami yang baik ambil beratkata kata yang manis setiap hari Kalau kita baca pun terasa si suamai aka Feroz Ejaz ni sempurna serba sebi la ayat manis bergula gula Sampai saya pun tertanya takkan manis sampai akhir ya? Sebab masih panjang lagi cerita buku ni Rupanya tekaan saya betul di pertengahan cerita baru Lutfa dapat tahu bahawa si suamai hanya mengahwininya atas desakan ibu si suami Kerana si suami nak balas dendam kerana bagi Feroz Ejaz Lutfa lah yang menghancurkan hubungan dia dan kekasih hatinya Irin Ibu Feroz Ejaz ni sebenar tak dapat menerima si kekasih hati anak sebab Irin ni kurang menghormatinya Berlainan dengan Lutfa yang pandai mengambil hati dan menghormati si ibu walaupun Lutfa ni masih belajar dan tak pandai memasak heheheBab ni la saya baca sambil banjir air mata tak tahu nak cakap apa memang Feroz Ejaz ni seoarng yang kejam dan rasa macam nak 'bunuh' dia ja Macam nak ja masuk dalam buku ni p belasah si suami ni JAHATSaat Lutfa dah mengandung baru dia tahu si suami hanya berpura pura cakap ayat manis bergula gula ambil berat pada dia Tu pun dia secara kebetulan terdengar perbualan si suami dan ibunya semasa ibu mertua Lutfa datang melawat mereka bila Lutfa dah hamil Rasa seronok si ibu nak dapat cucu pertama Rupanya si suami masih sayangkan si kekasih hati dan berkata dia hanya kahwini Lutfa atas arahan ibunya dan anak yang dikandung Lutfa tu satu kesilapan dengan mengatakan dia 'terlanjur bersama Lutfa' Ehhhhh macam ni punya kenyataan pun ada bengong betul Kesian Lutfa dah la tengah mengandungluluh hati dia dengarBukan setakat ni saja rupanya macam macam tak puas hati si suami ni di simpana dalam 'PenDrive' yang Lutfa jumpa kat tandas di rumah dia Dalam tu ada macam diari si suami la macam macam dia cakap tentang Lutfa salah satunya kerana Lutfa la si kekasih hati selalu merajuk dan hubungan mereka selalu bergaduh Tapi yang paling menyayat hati adalah gambar gambar si suami dan kekasih hati yang terlebih mesra dan video mereka sedang memadu asmara pun dirakam Memang JAHAT mereka ni Terkejut dan ta kpercaya Lutfa si suami sanggup buat dia macam ni Bila dah tahu semua kebenaran ni si suami boleh buat macam tak d apa apa boleh pula minta Lutfa layan dia macam biasa Kalau kita la rasa nak ja bunuh kat situ juga dapat suami macam ni Masa pertengkaran Lutfa dan si suami si suami pergi ke rumah kekasih hati kononnya nak tenagkan fikiran Tapi kuasa TUHAN akhirnya dia dapat lihat kecurangan si kekasih hati bersama lelaki lain dalam rumah yang mereka sering berjumpa dan memadu kasih PADAN MUKAMengamuk la Feroz Ejaz bila tengok adegan depan mata ni siap nak belasah Irin si kekasih hati tapi sempat dihalang oleh pemuda yang bersama si kekasih dan Feroz pula kena belasah Kat sini baru puas hati padan muka Feroz niBalik ja Feroz ni kat rumah dan nampak Lutfa terus marah marah pada isteri kononnya sebab dia la Irin berubah arah Kejam sungguh dia yang salah nak salahkan si isteri Tapi Lutfa ni memang baik hatisiap lap kan darah yang mengalir kat pipi si suami tapi balasan yang dia dapat si suami sanggup tolak Lutfa dan Lutfa alami pendarahan sampai masuk hospital nasib anak yang dikandungnya masih kuat bertahanDan saat ni la Lutfa benci pada suami bercakap pun kau aku sebab dia tak boleh terima apa yang dibuat si suami nasib dia tak keguguran Sini juga la baru si Feroz Ejaz ni nak insaf dan minta maaf Tapi Lutfa tak layan dah Maca macam cara si suami guna untuk pujuk si isteritapi tak dilayan sehingga satu peristiwa dimana Lutfa tahu siapa sebenarnya Feroz Ejaz Rupanya Feroz Ejaz ni adalah Abang E'oz dia yang merangkap abang kawan baik Lutfa dan jiran mereka masa kecil dulu Kerana kisah mereka waktu kecil dulula yang menyebabkan Lutfa terima kembali si suamiTAHNIAH buat OE untuk karya ni yang buat saya rasa nak 'BUNUH' hero dalam sesebuah cerita Jarang kita jumpaless


  2. Joy (Cheery♡Reads) Joy (Cheery♡Reads) says:

    Highly recommended kepada sesiapa yang ingin cerita yang tak terlalu berat dengan konflik tak terlalu simple tapi just nice in between this is the book for you


  3. athirah amri athirah amri says:

    Mungkin jalan cerita KH kekasih halal bukan kemahiran hidup kayyhahadia yang buat saya rasa novel ni masyukk kotHmm jalan cerita yang mengisahkan pelajar universiti yang membina 'mesjid'Terpaksa atau taksaya tak nak sentuhlahYang pastinyadua dua ikutkan keputusan parents mereka sebab tak nak kecilkan hatiHmmYang saya tahu jalan cerita seperti ini lah yang saya idam idamkanMengisahkan tentang perkahwinan semasa belajarehemFeroz Ejaz dan Lutfa Shirin Mawar watak utama yang saya kira sangat kontra antara satu sama lainFeroz yang macam caringbila dah kawenferoz yang romantik bila dah kawenferoz yang bertimbang rasa bila dah kawenFeroz yang ajarkan Lutfa memasakMemang itulah yang sepatutnya dilakukan oleh lelaki lelaki diluar sanaSuami mendidik isteri Inche soami tak boleh menggunakan kuasa veto dan berlagak macam bos bagi perintah aje kayyLutfa pulabagi saya watak seorang yang pendiam kadang kadang macam naif pulaLutfa yang menerima Feroz seadanyakemudian jatuh cinta yang sangat sangatibaratkan hatinya diserahkan semua pada Feroz which is not good sebenarnyaSaya pernah dengar kalau kita bercintajangan serahkan hati kita 100 % pada our spouseSebab incase ada ombak yang melanda hubunganstill boleh berfikir dgn waras dan teruskan hidupPada awal penulisan saya rasa saya faham cerita yang disampaikan sampailah waktu Lutfa mendapati bahawa Feroz tak pernah menerimanyaOkayTime nih macam pending seketikaWhat the hell yaw? Dah kahwensampai Lutfa pregnantthen Feroz boleh declare 'terlanjur' kalau Feroz ni ada dialam realiti memang terasa nak bagi penyepak jeemo emo hahaKasihan pada Lutfa yang mencintai Feroz sangat sangat bila dalam diam Feroz tak mencintai dia dengan kata lain still cintakan IrinMana dia tahuselama ini semua yang Feroz lakukan untuknya hanyalah sebuah lakonanYa Masa ni saya cuba kaitkan dengan kehidup an realitiSebenarnya kawen muda ini ada pros and cons unless dua dua memang kenal hati budi sy tak menyokong hal hal dating dua duanpegang pegang tangan semua tumaksud sayakenal bawa jumpa parents then istikharahdan nak kahwen atas kemahuan diri sendirithen should be okay lahKalau lelaki tak dek kekasih gelap dan perempuan pun sama tak dek kekasih gelap jugaInsya Allahikatan tu kuat lah kutLain halkahwen muda ini banyak tanggungjawabYa kawen muda atau tua atau tak kawen pun still bergelumang dengan tanggungjawabTak dinafikanCuma kalau dah kawen muda nikau kena berlapang dada lah nak bertanggungjwb sbgi anakmenantuiparpelajar dan bla bla blaOh menjaga hati pelbagai pihak jangan dilupakanhuuuKisah yang berpanjangan tapi tak dek istilah boringsampailah Feroz tersedar yang Irin sebenarnya bukan jodoh diaFeroz mula mendekati Lutfa semulaDalam rajuk Lutfadia tetap menyayangi FerozDalam marah lutfadia tetap memerlukan FerozHmm mungkin sebab Lutfa isteri mithali lagi taat?haha


  4. Nonieღserenity2bliss Nonieღserenity2bliss says:

    Announcement before review N nak jual buku ni for RM10 Pada sesiapa yang berminat boleh lar PM Much better than I expected walaupun permulaannya kurang exciting Gaya penulisan juga maybe tak semua yang akan suka including myself but it's tolerable I guessSi hero Feroz since dari mula N rasa dia ni macam Jekyll and Hyde At times dia baik and at times dia menakutkan Turns out he was worse than I thought ni bukan kes lelaki sengal tapi sewel However call me insane but the psychotic hero actually makes a good story Feroz dan Lutfa dikahwinkan pada usia muda atas pilihan keluarga Temu janji pertama mereka tak berjalan dengan lancar Namun demi untuk membahagiakan orang tua Feroz dan Lutfa terima saja Feroz layan Lutfa dengan baik Mungkin terlalu baik sehinggakan Lutfa jatuh cinta dengan suaminya Tapi semuanya berubah selepas Lutfa terdengar perbualan Feroz dengan ibunya view spoilerRupa rupanya Feroz masih belum boleh menerima Lutfa Dia masih cintakan Irin kekasihnya Feroz merancang untuk berpisah dengan Lutfa selepas Lutfa melahirkan anak mereka hide spoiler


  5. Intan Musa Intan Musa says:

    Lutfa Syirin Mawar adalah seorang gadis manja pendiam dan penyayang Dia sangat menyayangi orang tuanya sehingga dia tidak sanggup untuk menolak bila ibu bapanya telah menerima pinangan dari ibu bapa Feroz Ejaz walaupun dalam hati dia tidak berapa suka pada Feroz Setelah berkahwin di ajar dirinya untuk menyayangi si suami dan rasa cinta itu hadir dengan sendirinya Tetapi hatinya hancur bila dapat tahu bahawa perhatian suaminya selama ini adalah suatu pembohongan Feroz ada seorang kekasih Irin dan mereka merancang untuk mengambil anak Lutfa sebaik sahaja Lutfa melahirkan lalu Lutfa akan di tinggalkan Lutfa mula membenci Feroz dan dia hanya mendiamkan diri dalam kesedihan yang amat sangat Dia tidak mahu kedua orang tua mereka mengetahui kesedihannya Bila Feroz dapat tahu Irin telah menduakannya dia sangat kecewa Dia cuba untuk mendekati Lutfa tetapi hati Lutfa telah tertutup untuk dirinya Mereka akhirnya dapat memulakan hidup baru bila dapat tahu bahawa mereka adalah rakan sepermainan dahulu dan telah lama mereka merindui dan mencari sesama sendiri Tetapi Irin telah merancang untuk membunuh Lutfa Nasib baik Lutfa dapat diselamatkan oleh Feroz dan tindakan cepat jiran rumah Lutfa dan Feroz akhirnya dapat mengecap bahagia


  6. Sakura Lina Sakura Lina says:

    cerita boleh tahan x banyak konflik sangat sesuai dengan jiwa aku aku tak suka sangat baca novel yang banyak konflik ni buat serabut kepala jer tapi aku geram betul ngan si Feroz tu rasa macam nak belasah je mamat tu huhuhuter'emo' pulak


  7. Yazlina Saduri Yazlina Saduri says:

    Karya Orkid Edyliyne pertama yang saya baca Setengah buku yang pertama saya rasa agak kebosanan dengan cara Lutfa Saya hairan mengapa dia boleh begitu mudah mendiamkan dan menerima saja tolakan ibu dan mama mertuanya supaya dia dan Feroz bernikah Cepat pulak tu Layanan Feroz sebelum pertunangan mereka pun menyakitkan hati Mengapa Lutfa masih menerima Dia sebenarnya bolwh membantah atau sekurang kurangnya menerangkan dengan alasan yang bernas supaya pertunangan atau pernikahan ditagguhkan sehingga dia dan Feroz lebih mengenali Luthfa kan orangnya bijak Saya tak nampak sebabnya beliau jadi seorang yang semacam tidak kesah apa nak jadi dengan hidup selepas menyandang gelaran isteri Mungkin saya tak jumpa peristiwa yang menyebabkan Lutfa jadi seorang begitu taat Memanglah ibu bapa yang mengetahui apa yang terbaik restu mereka amat penting dan doa mereka untuk kebahagian anak amat mustajab Itulah jawapan terbaik untuk semua persoalan saya Ia juga menjadikan saya tidak dapat sukakan watak Lutfa dia seperti lemah Selepas Lutfa tahu mengenai lakonan Feroz beliau jadi dirinya yang petah bercakap dan mampu melahirkan kata kata tajam Selepas kejadian itu saya lebih dapat menghargai watak seorang Lutfa Apa yang dilakukan oleh Irin dan Feroz amat kejam dan saya tak sabar nak tahu bagaimana Lutfa yang sudah kuat semangat menghadapi keadaan yang begitu melulakan dan menyahkan Feroz dari hidupnya Telinga saya pun rasa kalau ayat ayat Feroz memanggil Lutfa 'love' dizahirkan ke audio memang bernsnah telinga Tapi sayang lagi ada pula drama Irin buat sesuatu yang macam itu Feroz pula secara tak sengaja dapat tahu siapa sebenarnya Luthfa dan yang lainnya anda baca yer?


  8. Amalia Masrom Amalia Masrom says:

    Novel ni kalau diangkat jadi filem aku nak tengok Sebab? Hero dia terlalu sempurna Terlalu baik Terlalu segala


  9. Dilla Dilla says:

    Lama giler aku nak abeskan baca buku nieseriuosly i dont like the tlisan dalam buku niekecil n too rapat Rasa mcm baca buku teks sekolah I dont like watak lutfa sbb penulis buat dia nampak bodoh n naive sangat Bukan main sakit hati dengan husband dia tp xreti nak protest ape ingat pompuan nie bodoh sgt kesbb husband punya gf kantoi dengan lelaki lain husband pun dtg merayumintak di maafkanmasa mengandung lembik gilerpenulis bayangkan dia nie pompuan dari zaman 60s ke? stress aku nak abeskan novel nie tue yg lama giler masa aku amik nak abeskan novel nieplez la writer cuba la buat watak pompuan yang tough sketbukan mcm lutfa nie


  10. nurazirahvu nurazirahvu says:

    Ada typo sikit but not bad Penulis suka buat teknik plot imbas kembali Suka part lutfa kasar dekat feroz


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *