Download PDF Lelaki Eksistensial Author Nami Cob Nobbler – serv3.3pub.co.uk

Download PDF  Lelaki Eksistensial Author Nami Cob Nobbler – serv3.3pub.co.uk ➵ Lelaki Eksistensial Download ➾ Author Nami Cob Nobbler – Serv3.3pub.co.uk Mengisahkan seorang lelaki yang tidak dinyatakan namanya dalam kehidupannya mempunyai ramai kekasih yang berlainan gaya dan pemikiran Fitrana aktres sinetron gred B Indonesia yang hidupnya dikaburi ma Mengisahkan seorang lelaki yang tidak dinyatakan namanya dalam kehidupannya mempunyai ramai kekasih yang berlainan gaya dan pemikiran Fitrana aktres sinetron gred B Indonesia yang hidupnya dikaburi material Puspa seorang gadis hipster vegan yang sentiasa menentang arus serta tidak suka perkara mainstream Maisara seorang hijabster yang belajar di institut pengajian tinggi swasta dalam bidang fesyen meminati Maher Zain dan anak kepada seorang ketua cawangan UMNO serta Lin atau Tengku Adlina anak kepada Tengku Farouk yang memiliki syarikat hartanah terkemuka meminati dalam bidang penulisan dan membuka syarikat penerbitan buku Scented Pen Sdn Bhd Bermula dari seorang penganggur yang hanya memiliki manuskrip novel kemudian memikat hati Lin dan seterusnya menjadi senang lenang seperti hari ini.


10 thoughts on “Lelaki Eksistensial

  1. Khrlhsym Khrlhsym Khrlhsym Khrlhsym says:

    Kau tahu buku Menyingkap Alam Mistik keluaran synergy media? penulisnya Dr Hassan Noor Aku ada pergi ke office synergy media dan dari situ aku tahu buku ini sebab ketua editor syarikat ini Dr Hassan Noor nilah dan ya ironi1nya syarikat ini berada di bangsar sama seperti major penceritaan buku lelaki eksistensial di bangsar Dr Hassan ni pelik sikit pakai shade dalam office dia kata dia selalu busyWalaupun tulis pasal buku Alam mistik Dia bercakap seperti orang orang cool Dia cakap dengan aku buku alternatif nilah merosakkan bahasa merosakkan minda anak anak muda sambil sambil tu aku belek dan baca buku dia dan aku tanya dia buku ini encik tulis ke? dan dia jawab Ya saya tulis katanya megah sambil memusingkan buku tu ada gambar dia pakai kopiah bagai Aku tanya lagi Macamana encik ada masa untuk taip buku ini? dia jawab google dan editor dengan penuh bangga sebenarnya dia cakap dia buat research dan suruh editor dia siapkan Masa aku lepak lepak tu aku nampaklah kat tepi ada gambar perempuan seksi makeup ke apa dan aku tanya ni syarikat ini buat ke? dan dia cakap ya dengan bangga kata cantik bukan? Aku tersenyum sambil melihat buku Menyingkap Alam mistik yang ada gambarnya pakai kopiah dan aku tahu semuanya tentang tentang Saya suka bercakap dengan orang pandai getusnya tiba tiba apa yang menampakkan saya pandai? kataku Dia kata buku yang aku baca dia tunjuk ke arah buku lelaki eksistensialdimana aku bawa buku ini sebagai contoh hasil kerjaAku gelak dan masa tu aku fikir sebodoh manapun novel kau letak tajuk bertuhankan isme kau akan nampak bijak bila membacanya Buku ini tentang eksistensialisme dan ironi2 duh Di dalamnya penuh dengan fahaman communism dan seks semberono dan logik pun semberono jugalah ironi3nya apa yang kau faham tentang drama novel melayu tipikalklise sebenarnya? jalan cerita yang klise ataupun watak yang klise? sebab dalam ni penuh dengan watak watak klise watak utama terutamanya kau tahu kenapa filem lumba gangster rempit di malaysia ini gagal? sebab watak Aku bukanlah nak review watak tapi penceritaan kat dalam sangat berat sebelah kutuk mainstreamklise padahal novel ini sendiri sudah berbaur mainstreamklise novel cinta itu mainstream ya teman teman lagi lagi putus cinta punya jenisfiksyen tak perlu pun ada logik kata mereka bin mereka tapi kalau sangat tipu tu pelik juga contohnya macam syarikat sdn bhd di anggap sebuah syarikat kecil tapi membayar gaji ketua editor 10k? macamana nak untung kalau cetak pun 2k sekali cetak haha Empunya syarikat pun diberi suntikan tipikal dramanovel melayu kaya keluarga bangsawan jenis tak kesah dan jatuh cinta secara rambang gitu dan sefahaman aku tentang pengarah sinetrondrama melayu mereka dibayar bukan mengikut iklan tapi mengikut lakunya cerita kau ditonton lagi laku drama sebelumnya lagi mahal lah bayaran drama kau seterusnya yang biasanya mengikut season 12 episod kalau sinetron berpuloh puloh episod Dalam buku ini takde nilai kepercayaan atau kesetiaan tapi kepercayaannya pada lima golden rule yang ntah apa apa dia nak terangkan manusia lebih dari manusia kalau kita tak ikut nilai nilai yang diterapkan oleh agama mahupun manusia tapi dalam masa yang sama dia mengikut pegangan yang diterap oleh manusia juga kontradik betul aku baca buku ini aku menyampah dengan jenama yang selalu disebut secara bersepah sepah kereta etc yang disebut sebut sebagai kemegahan walaupun watak kata tak sampai maisara sedia teh pun kau tahu itu jenama cap masjid kuasa psikik sungguh watak john doe ni Ironi4nya buku ni selalu cakap konsep konsep yang diterapkan oleh filosofi ataupun movie dan watak john doe ni terikut ikut dengan yang itu tapi bila cakap pasal telenovela sinetron itu adalah nilai terapan sampah yang tak perlu diikut Watak ni digambarkan sebagai penulis dan pencinta filem pencinta musik tapi pandangan dia tentang filem malaysia aku takleh terima dimana dia gambarkan filem malaysia perlu seperti biasa untuk cari makan dan perlu jadi cerita bodoh kau tahu kalau kau genius buat filem kau boleh je letak nilai nilai tersirat dalam sesebuah filem secara halus contohnya macam mamat khalid movie dia menyindir halus industri filem negara zombie kampung pisang oh mungkin kau anggap ini bukan kriteria taste kau untuk dikaji penceritaannya aku akhirnya novel ini dengan golden rule no 5 antara bodoh atau tak garisan ini terlalu halus untuk kau lihat perbezaannya aku bukan kutuk ini pendapat lain orang lain pendapat ye dak?


  2. Luc Abdullah Luc Abdullah says:

    Bagi orang yang menyukai pengisian apa yang dia tak tahu ke dalam fiksyen barangkali buku ini sesuai untuknyaTapi bagi mereka yang disuap falsafah ada dua sama ada kau suka falsafah yang enak kau telan lancar atau terasa dipaksa paksaAku rasa ironik dan lucu ketika membaca buku ini Buku ini lebih baik dari Bayang dan Awek Chuck Taylor tapi seperti kata saya tadi untuk orang yang tak tahu apa apa yang dimasukkan ke dalam buku ini dia akan amazedSebab saya rasa lucu itu rahsia kau kena baca sendiri Tidak perlu saya suapkan di review ini bukan?After all ini adalah fiksyen tentang lelaki yang wujud menjadi sial barangkali 3 untuk pengisian 2 untuk kelangsungan cerita disebabkan transisi falsafah


  3. ❀ Hana ❀ Hana says:

    Buku pertama Nami yang aku baca setelah pundi pundi ingin tahu aku terjentik dengan dahsyatnya Mendarat saja di KL terus menerpa ke Kinokuniya sempat menguntum senyum simpul kepada Pak Samad Balik hotel buku ini yang pertama sekali aku terkam Pada awalnya aku sangkakan LE macam novel novel pulp yang lain Pretentious saja lebih dari awal sampai akhir Melalak lalak nak membuktikan novel mereka tidak klise macam buku buku terbitan DBP Eccentric sangat kononnya nilai intelektualisme tak ada kalau ada pun sekadar sentuh sipi sipi 'isi' tak ada 'jiwa' pun tak adaMaka aku tersilap Mungkin ini novel pulp pertama yang 'masuk' dengan aku Kritikal pada ideologi ideologi utama yang ada di atas muka bumi; isu patriarchy itu aku paling suka Sinikal terhadap Melayu pasca DEB juga aku suka walaupun terus terang aku tertanya tanya apa agaknya si Nami ni akan buat jika dia yang memegang tampuk kuasa Malaysia selepas 13 Mei 1969 Sebab kata katanya seolah olah menggambarkan DEB adalah salah sebuah kesilapan besar yang berlaku di Malaysia Tutup dahulu cerita cara kita merdeka penzaliman ke atas mereka yang mendokong PKMM Parti Gerakan Rakyat aku cuma mahu tahu apa pilihan yang lebih baik dari DEBBuku ini terlalu sarat dengan nilai nilai intelektualisme yang memberatkan penggunaan logik akal semata mata Tetapi ironinya langsung nihil dengan 'isi' Mati tak ada 'jiwa' Mungkin kerana dia sendiri tak tahu apa yang diinginkannyaEdited 30122013 aku cuma mahu tahu apa pilihan yang lebih baik dari DEBOk Aku dah jelas di sini Nami merasakan Dasar Pembangunan Negara DPN yang diwujudkan selepas DEB adalah sebuah kesilapan besar Maka ya aku bersetuju dengan pandangan hang tentang ini Sorry Nami Aku salah


  4. Hafizz Nasri Hafizz Nasri says:

    Seorang lelaki dan Five Golden Rules Perempuan ego danatau nafsu Jujurnya saya suka gaya penceritaan penulis Enak dibaca tidak bosan Mungkin sisipan kisah dari buku kata kata falsafah dan scene debat bersama Puspa sedikit sebanyak menyumbang kepada tahap kesukaan saya terhadap novel ini That scene waktu ke restoren vegetarian dengan debat apa jadi pada tahun 1971 tentang Soviet opportunity Ravi Batra sosialism Marxism et cetera et cetera terasa macam saya ada di kerusi belakang Volkswagen Polo sekaliSaya rasa agak bersalah sebenarnya kerana lelaki kasanova tidak harus saya gemari tetapi kali ini saya boleh terima kisah awal hingga akhir 'aku' Musykil juga saya kenapa sampai begitu kehidupannya tak akan kerana Sofia semata tapi ada hal lain dari silam yang asyik lintas depan mata jadi no wonder Socialis ke pasca DEB ke politik pemikiran 'aku' yang mungkin nampak macam penting diri saja merungut itu ini tentang hidup dan kemahuan tapi entahlah ada semacam something yang buat saya rasa nak sokong 'aku'Sesi kaunseling bersama Kurt antara paling saya gemar More like kepada kesemua jawapan yang 'aku' cari atau in denial tanpa sedar That Five Golden Rules impressive tapi kadang yang impressive ini yang makan diri sendiriWell written Love all characters kepelbagaian yang menarik Cerita yang buat saya juga terfikir apa saya mahuYes greed is good But do you know what you really want?


  5. Ahmad Arba& Ahmad Arba& says:

    Saya sepertinya menjilati ludah sendiri apabila pertama kali membaca buku ini apatah lagi mencapai ia dari lambaian almari dan mengorbankan RM22 dari dompet saya Tetapi saya tidak dapat menahan dari mengambil tahu apa yang telah digembar gemburkan generasi saya tentang Lelaki Eksistensial ini Ini jelas sekali kerana saya bukanlah peminat besar novel berirama pulp culture yang menjadi tanggahan utama mereka malah saya selalu meludah ia kerana kelemahan bahasa dan kurangnya level intelektual dalam garapan budaya tersebut Sarat juga imitasi kosong yang jelek Maaf Fixi sebagai penerajunyaTetapi dengan buah tangan Nami Cob Nobbler ini beza Jika pulp cult itu genre musiknya punkrock novel ini Sex Pistol nya jika pulp cult itu genre musiknya irama Malaysia novel ini Siti Nurhaliza nya Ianya sebuah landmark tetapi bukan revivalSaya tertarik bagaimana Nami mempersonakan watak utama novel ini sebgai penunjang ia tak perlukan Nami itu bercerita kritis tentang personaliti persona tetapi karektor nya itu senantiasa mudah diimajinkan Secara sub sedar kita melihat persona itu tubuhnya bagaimana rambutnya tingginya sifatnya luar dan dalam ia digarap dengan begitu baik Cara bagaimana penulis menggunakan metofora perempuan perempuan yang melingkari cerita ini juga boleh dikatakan amat baik dengan setiapnya mempunyai karektor yang aneka lantas menimbulkan pembaca dengan pelbagai ragam generasi masa kini yang bersangkutan lantas menerbitkan setiap filosofi dan sosioni yang melantun disuap suap kitaUntuk menjadi seorang moralis mengorbanan untuk mengatakn buku ini sampah dan lucah itu sentiasa ada Bahkan ada ideologi yang dihidang persona ternyata dalam liberal dan sikularnyaNamun seperti biasa bahasa pulp cult seperti ini landasnya haruslah kasar dan kurang membelai itu haruslah Antara elemen yang diimitasi setiap genap peminat dan penulis ruang lingkup ini sebenarnya memusnahkan estetika bahasa bagi saya sebagai si kolot yang masih mengambil berat nilai pembahasaan Walau bagaimanapun dalam aspek landmark seperti impaknya buku ini kita sentiasa dibolehkan cari ruang pengecualian


  6. Nazrul Noorzan Nazrul Noorzan says:

    manusia yang bertuhankan Tivi; manusia yang melihatkan imej visual itu sebagai satu keutamaan; sistem pendidikan yang mengajar pelajar untuk mendengar arahan bukan berfikir; kehidupan yang umpama kilang dari satu proses ke satu proses yang sudah ditentukan; mengelak klise yang secara tak sedar itu sendiri klise; dan hah Lelaki Eksistensial memang sial


  7. Nor Mohamed Nor Mohamed says:

    Saya suka buku iniia mengajar saya untuk mengorat awek


  8. Shazni Ibrahim Shazni Ibrahim says:

    Tak berapa kemas Agak messy


  9. phazleeanna phazleeanna says:

    Buku ini banyak membicarakan perihal hipster dan mainstreamSoal kapitalisme dan sosialisme Tentang id ego dan super ego dan Ganguro GirlsTetapi ianya tidak lari daripada intipati utamanya The Five Golden Rules Berguna kepada barangsiapa yang ingin menjadi seorang kasanova berjayaPersoalan terbesar yang dileretkan sepanjang panjang buku ini adalah Apa yang kita mahu? Tentang kewujudan sesuatu entiti dan fungsi entiti tersebut sepanjang kewujudan dan keberadaannya di muka bumi ini Kalau kau rasa kau dah terlalu banyak membaca dah sampai tahap Ah semua buku aku dah baca then this is the book for you Ego boleh ditarik sehingga ke dasar yang paling dalam Percayalah Saya agak terganggu dengan struktur ayat dan juga grammar di dalam buku ini Proof reading harus lebih kental ye penerbit?


  10. Fuka-chan Fuka-chan says:

    membaca Lelaki Eksistensial membuat aku merasakan betapa kurang membacanya diri aku ni okey bukanlah kurang membaca macam mana cuma lebih kepada how naive I was on political views and my perception on the world aku terasa macam aku ni seorang yang kurang sangat sangat ilmu pengetahuan and how oblivious i was on very important topics such as history pyschological thoery and human behaviour man i need to read hahabut it was expected because i was an avid reader on TTGB cuma aku sedikit tak puas hati tentang ending dia i was expecting something unexpected to happens but it didnt still it was a good book adakah lelaki akan menjadikan buku ini sebagai rujukan untuk mengorat awek? berjaya tak? kalau berjaya sila share hahahaha


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *